mesajul

miercuri, 7 octombrie 2015

SINODUL – ziua a doua - Sinodul “cu cărţile pe faţă”


Sinodul “cu cărţile pe faţă”
Cele mai recente informaţii de la conferințele de presă zilnice din Vatican

de Michael Voris, S.T.B. • 6 octombrie, 2015

(Traducere)
Au fost câteva focuri de artificii la sfârșitul conferinţei de presă de astăzi care a avut loc după sesiunile de dimineață. E clar ce se întâmplă aici şi anume că există o mulțime de episcopi care stau la ședințele Sinodului şi care nu-si exprimă ideile teologice despre unele dintre subiecte. Evident, unii dintre ei o fac, dar altii au o teologie confuză.

Într-un episod chiar la sfârșitul conferinței de presă, o ultimă întrebare vine de la galeria de presa, iar pe scena era Paul-André Durocher, arhiepiscopul de Gatineau, Quebec, care a fost întrebat, "Ce parere aveţi despre această chestiune a disciplinei versus doctrină legat de administrarea Sfintei Împărtășanii la catolicii divorțați și recăsătoriți civil? Se poate spune că această problemă este încă în curs de dezbatere? Și dacă da, ce spune asta despre problema dogmei și a disciplinei? "

Și el a dat un răspuns care ne-a uimit pe mulţi dintre noi care eram în sala de presă. El a spus, "Dacă vrei dogmă, du-te şi citeşte-l pe Denzinger. Sinodul va decide și va discuta dacă aceasta chestiune este o disciplină sau o dogmă. "

Acest răspuns a stârnit furia unui preot care stătea foarte, foarte aproape de noi. El l-a interpelat la ieșire pe Arhiepiscop și i-a spus, "Voi toţi episcopii şi tot ceea ce faceţi voi aici, este conciliarism, cel care distruge Biserica! Voi creaţi confuzie credincioșilor. Nu cunoaşteţi Credința."

A fost o reacţie foarte, foarte puternică; s-a putut vedea diviziunea dintre jurnaliștii catolici credincioși și ceilalti reporteri, mult mai mulţi şi mai liberali - reporteri ai revistelor “America Magazine” și “National Catholic Reporter". Există destulă diviziare aici. E chiar amuzant pentru că în fiecare zi ei se ridică în picioare şi ne spun că nu există nici o divizare. Și apoi se ridică și spun ceva ce crează disensiuni, și totul se prăbușește din nou. Este foarte interesant modul în care se petrec lucrurile.

Dar stai! Aceasta este doar ziua a doua. Ziua a doua din cele 21! Iar eu sunt șocat. Nu pot să cred că un episcop a spus, "Ei bine, vrei dogmă, du-te la Denzinger. Noi vom decide dacă facând disciplina în mod diferit, acest fapt afectează dogma."

(n. tr.) Denzinger este autorul unei colecţii de articole despre credinţă şi morală, definiţii dogmatice şi decrete ale coducerii bisericii. Cartea sa Sources of Catholic Dogma este de referinţă pentru studiul catolic.