mesajul

marți, 6 octombrie 2015

Cardinalul Kasper se pregătește pentru sinodul de la Vatican



Cardinalul Kasper se pregătește pentru sinodul de la Vatican: 
"Te-ai născut homosexual"

În ajunul Sinodului de la Vatican despre căsătorie și familie, progresistul Cardinal german Walter Kasper a ieșit public împotriva "fundamentalismului" doctrinar din Biserică, exprimându-și speranța că Sinodul va deschide un "dialog" pe tema contracepţiei pentru catolici și va reconsidera situația homosexualilor.

La recenta lansare la Roma a noii sale cărţi “Martor al Milostivirii”, Cardinalul s-a plâns de cei care doresc să închidă dialogul cu privire la anumite probleme, ca şi cum acestea ar fi fost soluționate pentru totdeauna.

În cartea sa, lansată odată cu deschiderea Sinodului, Cardinalul tratează o serie de probleme fierbinţi, cum ar fi homosexualitatea. "Pentru mine, această înclinaţie este un semn de întrebare: nu reflectă proiectul originar al lui Dumnezeu și totuși este o realitate, pentru că te-ai născut homosexual", spune el în carte.

Kasper pledează pentru o abordare mai holistică a teologiei, în timp ce se plînge de ceea ce el numeşte "un anumit fundamentalism" în Biserică. "Iei un vers din Evangheliei și acest lucru devine o ideologie pentru a-ţi susţine cazul", a spus el.

Cardinalul Kasper a devenit un paratrăsnet şi pentru progresiști ​​și pentru conservatori în timpul sinodului pregătitor de anul trecut, mai ales din cauza propunerii sale larg răspândite de a evalua de la caz la caz situatiile in care catolicii divorțaţi și recăsătoriți ar trebui să fie admişi la Sfânta Împărtășanie.

În timp ce-i unea pe progresisti, mai ales pe unii dintre confrații săi germani, el îi descuraja pe conservatori, care l-au acuzat că prea ușor clatină învățătura catolică despre indisolubilitatea căsătoriei dintr-o falsă compasiune pastorală.

El a provocat, de asemenea, furia episcopilor africani conservatori sugerând că aceştia nu ar trebui să dicteze aspectele care vor fi discutate în sala sinodului.

Kasper a intrat în apă fierbinte atunci când a considerat preocupările episcopilor africani "ca fiind într-un fel periferice discuțiilor reale ale Sinodului, sau ca nedemne de o atenție deosebită.” Kasper a încercat mai târziu să se distanțeze de declarațiile sale, mergând până acolo încât a negat ca le-a spus vreodată, asta până când un jurnalist de la Vatican, Edward Pentin, a realizat o înregistrare vocală a remarcilor lui Kasper și a postat-o online.

În acel interviu, Kasper a folosit expresia regretabilă că episcopii africani "nu ar trebui să ne spună nouă, prea mult, ceea ce avem de făcut."

Remarcile lui Kasper au stârnit un protest care a inclus acuzații de rasism și xenofobie, precum și solicitarea ca înaltul prelat german să-şi ceară scuze pentru remarcile sale dispreţuitoare la adresa episcopilor africani.

Fără îndoială că aceste dispute se vor isca din nou, căci şi episcopii africani s-au pregătit pentru Sinod, promițând să reziste secularismului din vest și obsesiei acestuia legată de homosexualitate și planificarea familială, in detrimentul problemelor de preocupare reală pentru Biserica din Africa.

În noua sa carte, Kasper sugerează ca Sinodul să deschidă un dialog cu privire la problema contracepţiei printre credincioși, spunând că "această schismă nu poate dura."
Cardinalul afirmă de asemenea că "în ultimele decenii," Biserica a devenit "prea fixată doctrinar şi juridic” şi că trebuie să se concentreze mai mult pe milostivire.

Într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, Kasper a comparat cuvintele lui Isus despre căsătorie cu relatarea din Geneză despre crearea lumii, acuzându-i de "fundamentalism" pe cei care iau in mod exact cuvintele lui Isus despre căsătorie și adulter ca și pe cei care care încă mai cred lumea a fost creată în șase zile.
Întrebat dacă poate exista o lectură fundamentalistă a Noului Testament, Kasper a răspuns afirmativ.

"Dumnezeu a creat lumea în șase zile, dar astăzi nimeni nu mai ia acest lucru literalmente . Desigur, învățătura despre indisolubilitatea căsătoriei este clară, dar deja în Noul Testament Isus a adaptat poruncile la anumite situații."

“În Matei este clauza "porneia" despre uniunile ilicite, sau adulter, care pot justifica divorțul. Există de asemenea o excepție în prima scrisoare către Corinteni, iar Pavel vorbește cu autoritate apostolică. În primele comunități existau diferite practici și o anume flexibilitate ", a spus el.

În ceea ce privește primirea Împărtășaniei, Kasper subliniază faptul că Euharistia nu este pentru cei desăvârşiţi. "De fiecare dată când celebrăm Liturghia spunem: pentru iertarea păcatelor", a spus el. "Euharistia este pentru păcătoși, iar noi suntem cu toții păcătoși."
"În Sinod vor fi dispute", a spus el, "dar nu vă fie frică. Fără dispute nu se poate clarifica nimic. "


Sursa:



Papa Francisc nu a făcut niciun secret din admiratia pe care i-o poartă Cardinalului Kasper, susținându-l public. Iata mai jos functiile detinute de Kasper:

În Curia romană este și membru al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Congregației pentru Bisericile Orientale, al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios și al Tribunalului Suprem al Semnăturii Apostolice. Este de asemenea membru al Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.

La 1 iulie 2010 a fost înlocuit la președinția Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine de episcopul Kurt Koch, până atunci episcop de Basel. La 21 februarie 2011, cum i-a permis codul de drept canonic după 10 ani activați în ordinul cardinalilor-diaconi, a optat pentru ordinul cardinalilor-preoți, păstrându-și pro hac vice titlul de Ognissanti in Via Appia Nuova.





P.S.
1. Acest articol se putea numi si ... 
Feriţi-vă ! Se trage cu "don Kasper", săgeata lui "don Bergoglio" !

2. Pentru cei care vor să urmărească în timp real ştirile de la Sinod :
https://w2.vatican.va/content/vatican/it.html