mesajul

marți, 6 octombrie 2015

SINODUL - prima zi : "Inacceptabil" - exista pericolul Marii Diviziuni



(Catholic Herald) - Xavier Rynne II explica in Catholic Herald de ce manipularea de la sinodul de anul acesta este inca si mai rea decat la sinodul de anul trecut.


Sinodul - prima zi : "Inacceptabil" - exista pericolul Marii Diviziuni

Mai multi Parinti din Sinod au descris atat procedurile (create prin manevrele Cardinalului Baldisseri si ale Arhiepiscopului Forte) cat si comisia de redactare a raportului final, ca fiind "inacceptabile".
Discursurile in plenul Sinodului (numite "interventii") - sunt limitate a 3 minute (cam 750 cuvinte, mai putin decat o omilie normala). Interventiile - conform procedurilor anuntate - sunt proprietatea Sinodului si NU VOR FI FACUTE PUBLICE.
Majoritatea discutiilor din Sinod vor avea loc in grupuri de discutie pe criterii lingvistice - si NU VOR FI FACUTE PUBLICE.
La conferintele zilnice de presa vor fi date rapoarte filtrate, ale vorbitorilor alesi de secretariatul general (secretar general fiind Cardinal Lorenzo Baldisseri, se presupune ca vor fi date la conferintele de presa numai discursurile vorbitorilor care vor transmite mesajul pe care il doreste acesta si Arhiepiscopul Bruno Forte - Arhiepiscopul Forte este secretarul special al Sinodului 2015 si omul care este considerat ca fiind principalul autor al acelui profund eronat Raport Interim din 2014, cel care a produs o revolta pe scara larga a parintilor la Sinodul 2014).
Se pare ca nu vor fi "propuneri" generate de discutiile in grupuri, si deci nu vor fi votari asupra acestor propuneri, ceea ce inseamna ca parintilor sinodali nu li se va cere sa-si exprime public convingerile.

In ce priveste comisia pentru raportul final
Membrii sai sunt oameni seriosi ai bisericii, dar dupa cum remarca unul dintre parinti, foarte putini dintre acesti membri s-au exprimat public asupra invataturii si practicii clasice a bisericii pe tema impartasirii celor divortati. Mai mult, comisia nu include pe niciunul dintre cei care au fost foarte vocali in apararea acestor invataturi ca fiind de nereformat din cauza ca ele au baza in revelatia divina. Izbitor este si faptul ca nu sunt membri ai acestei comisii niciunul dintre parintii sinodali americani, canadieni, australieni sau polonezi. Insa, comisia ii are ca membri pe Cardinalul Baldisseri si Arhiepiscopul Forte.

Nu exista niciun precedent, in istoria contemporana a bisericii, a unui sinod in care sa nu fie nici propuneri, nici votare - principalele instrumente prin care parintii din Sinod isi fac cunoscute publicului convingerile lor.
La ce conduc toate acestea? La un moment de criza adanca si puternica. Rynne aminteste in mod insistent faptul ca aceasta manipulare pare sa contrazica spiritul de "dialog" promovat de papa, insa deoarece chiar papa este cel in care aceste persoane se incred cel mai mult, nu putem ajunge decat la o singura concluzie: ei nu actioneaza de capul lor, ci la ordine venite de la nivel inalt.

Sinodul 2014 a atins punctul critic la jumatatea perioadei din cele 3 saptamani ale lucrarilor. Sinodul 2015 se presupune ca va atinge punctul critic chiar in primele zile. Ce se va decide in aceste prime zile va hotari daca sinodul 2015 este un "dialog deschis" - solicitat in mod repetat de catre papa - un dialog in care lumina Revelatiei este adusa asupra unui set de probleme care cauzeaza o imensa suferinta in lume, un dialog care rezolva problemele, cel putin in acest moment in istorie, sau daca biserica catolica ramane o biserica fondata pe, si guvernata de revelatia divina.
Un moment de criza este un moment de mare oportunitate dar si un moment de pericol.
Pericolul marii diviziuni este aici. 




Puteti citi si articolul : Cinci români la sinodul din Vatican, dedicat familiei