mesajul

miercuri, 21 octombrie 2015

SINODUL - Cuvantarea mons. Krzysztof J. Bialasik



Sinodul episcopilor asupra familiei
Cuvantarea mons + Krzysztof J. Bialasik SVD
Episcop al Diócezei de Oruro
Presedinte al Fundatiei pentru Viata si Familie


Sfinte parinte, Parinti Sinodali,
In Bolivia, familia mereu a fost si este un dar fundamental. In ultimii ani, anumite curente sociale, politice si farmaceutice promovate si finantate de organizatii mondiale, au implementat ideologii impotriva vietii si impotriva familiei, pe care Papa Ioan Paul II le numea "cultura mortii". Ele continua sa ameninte binele fundamental al intregii umanitati. Nu putem tacea in fata acestei triste realitati.
Trebuie sa ii educam pe tineri, in special pe cei care doresc sa-si intemeieze o familie pe baza solida a unei casatorii sacramentale, ca ei sa aprecieze acest dar matrimonial si de familie, si sa stie sa intareasca si sa protejeze acest dar in toate ocaziile.
De aceea etapa de pregatire pentru casatorie este etapa cea mai importanta pentru validitatea si taria unei familii. Perioada logodnei ar putea fi pentru casatorie, ceea ce este seminarul pentru preotie: un parcurs de pregatire, si nu de deformare. Trebuie sa recuperam pastorala logodnei ca garantie de baza a unei familii viitoare stabila in credinta crestina. Pentru aceasta, este necesara cateheza pentru aceasta etapa a vietii si pentru Puritatea sfanta in toata curatenia morala si demnitatea umana, fara insa a ascunde faptul ca exista pacat. Este foarte important sa depasim teama de a catehiza despre castitate (din teama de a nu parea "ciudati" in ochii lumii) si la fel de important este sa depasim aderarea la curente care in mod subtil substituie valoarea puritatii prin expresii secularizate precum "sexualitate matura" "cunoastere interioara", "modernism", "relativism", "eliberare sexuala", "ideologia gender (de gen)", care nu fac decat sa planteze confuzie si sa-i indemne pe tineri sa urmeze calea impuritatii prin justificari care le amortesc constiinta. Si de asemenea, trebuie sa-i ajutam pe tineri sa aiba curajul si personalitatea de a-l urma pe Cristos, si nu moda maselor.
Trebuie exploatata la maxim importanta castitatii, care este sinonima cu viata. A predica despre castitate semnifica a apara viata din momentul conceptiei, si de ce asta? ...pur si simplu pentru ca majoritatea avorturilor sunt consecinte ale relatiilor sexuale dinafara casatoriei si in mod particular in perioada tineretii foarte fragede.
Este necesar:
- sa recuperam impulsul evenghelizator, asa cum a facut Isus Cristos
- sa catehizam prin invatatura morala a bisericii
- sa prezentam frumusetea casatoriei sacramentale si a familiei
- sa reamintim in mod concret ca sexul in afara casatoriei este pacat mortal, si castitatea este poarta prin care se salveaza viata din cel mai ingrozitor holocaust al istoriei, avortul.
- sa exprimam faptul ca o casatorie nu este posibila decat intre un barbat si o femeie, si ca exercitarea homosexualitatii este aberanta deoarece este contra naturii.
- sa subliniem faptul ca adevarata si UNICA iubire are radacinile in imitarea lui Cristos.
Si, mai presus de toate, trebuie sa recuperam chemarea la CONVERTIREA inimii. Biserica nu poate sovai ca sa se puna bine cu lumea.
Trebuie sa depunem eforturi pentru:
- mai putina obsesie pentru a infrumuseta pacatul si mai multa devotiune pentru a recupera mesajul clar al lui Isus pentru SALVAREA sufletelor, deoarece constiinta actuala amortita, drogata sau auto-pervertita este calea cea mai sigura pentru ca multe suflete sa se condamne pe veci.
Biserica trebuie sa se supuna lui Dumnezeu si nu omului.
MISIUNEA NOASTRA ESTE SA SALVAM SUFLETE.
Dixit