mesajul

vineri, 22 septembrie 2017

Scrisoarea Episcopilor catolici despre apărarea familiei și căsătoriei




















20.09.2017, Iași (Catholica) - Reuniți la Iași pentru sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopale Române, Episcopii romano-catolici și greco-catolici au semnat următoarea scrisoare pe tema familiei și căsătoriei:
Dragi frați și surori în Cristos,
Cu spirit profetic, vizionara de la Fatima, sora Lucia dos Santos, în 1981, cu ocazia fondării Institutului Ioan Paul al II-lea din Roma, dedicat studiilor pe tema căsătoriei și a familiei scria: „bătălia finală dintre Dumnezeu și împărăția satanei va fi pentru căsătorie și familie. Nu vă fie teamă”, a adăugat ea, „căci oricine lucrează pentru sfințenia căsătoriei și a familiei va avea mereu de suferit și se va lovi de tot felul de împotriviri, căci familia este chestiunea decisivă”, dar cu multă speranță sora Lucia încheia „dar Ea îi va zdrobi capul”. Astfel sora Lucia lega de devoțiunea la Inima neprihănită a Mariei lupta pentru apărarea familiei de orice rău, dar și victoria asupra asalturilor satanei.
În ultimele decenii asistăm în Europa și în lumea întreagă la un adevărat atac asupra instituției familiei și a căsătoriei, un război subtil dus paradoxal în numele libertății, al unei libertăți greșit înțelese care răstălmăcește semnificația termenilor de căsătorie și de familie. Gravitatea vine din faptul că se atentează astfel la temeiul creației, cu adevărul despre relația dintre bărbat și femeie, despre transmiterea vieții, despre educația copiilor. Cum oare noi Episcopii din România să nu ne exprimăm îngrijorarea față de apărarea căsătoriei și a familiei?
Salutăm cu mare speranță inițiativele din societatea civilă, a numărului mare de asociații și fundații care s-au grupat pentru a apăra căsătoria și familia. Le încurajăm și le susținem cu rugăciunea noastră. În această rugăciune punem și Referendumul care probabil se va ține în viitorul apropiat, octombrie-noiembrie, și care vizează modificarea articolului 48 din Constituția României. Ne exprimăm acordul pentru înlocuirea expresiei „uniune liber consimțită între soți” cu „uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie” în viitoarea Constituție a României, considerând-o ca o necesară măsură de ocrotire a căsătoriei și a familiei.
Le cerem tuturor credincioșilor și oamenilor de bunăvoință din întreaga societate să susțină acest demers acasă, la muncă, oriunde au ocazia de a se întâlni cu prieteni, rude, cunoscuți. Propunem aceasta ca pe o formă de apostolat și ca pe o puternică mărturie de recunoaștere și promovare a frumuseții căsătoriei și familiei așa cum a voit-o Dumnezeu și un răspuns dat campaniei subtile de distrugere a căsătoriei. Încredințăm ocrotirii Inimii neprihănite a Mariei întreaga operă de susținere a familiei cu speranța că și România se va alătura statelor europene care au introdus în Carta lor fundamentală precizarea cu privire la căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Le cerem preoților ca până la sfârșitul lunii octombrie, dedicată sfântului rozariu, în fiecare duminică să recite rugăciunea: „Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește oricând de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată. Amin.” (Episcopii catolici din România)