mesajul

vineri, 13 mai 2016

Trezirea vine peste bisericile chineze controlate de stat

Este joi seara in provincia Fujian, din sud-estul Chinei. Zeci de oameni danseaza, flutura steaguri, suna din sofar, canta si se inchina lui Dumnezeu. Ai zice ca aceste imagini sunt din timpul unui serviciu carismatic din SUA, dar nu e asa. Ele sunt din China comunista si atee, oficial. Iar ceea ce Duan Huilai considera remarcabil e ca aceasta lucru are loc intr-o adunare controlata de guvern numita Three-Self Church.


Duan Huilai: Au loc schimbari dramatice. Dumnezeu lucreaza cu putere in cadrul acestor biserici Three-Self Church.
Duan si sotia lui au experimentat personal aceasta miscare. Amandoi sunt evanghelisti si de cativa ani strabat tara, documentand miscarea Duhului Sfant in bisericile Three-Self Church.
Pastorul Duan spune ca ceea ce se intampla in Beijing si in alte parti din China cu privire la manifestarea puterii lui Dumnezeu in aceste biserici este remarcabil, avand in vedere situatia Bisericii din ultimii 30 de ani.
Duan Huilai: Fiecare predica rostita in acea vreme trebuia verificata de autoritati. Tinerilor nu li se permitea participarea la aceste biserici, asa ca ele erau formate doar din oameni in varsta, in general femei. Era interzis sa predici despre Duhul Sfant. Nu se putea vorbi despre vremurile din urma sau despre pocainta.
Subiectele despre vindecari, miracole, semne si minuni erau excluse.
In china exista doua tipuri de biserici: inregistrate si neinregistrate. Adunarile inregistrate, cunoscute ca biserici Three-Self Church, sunt aprobate de guvern. Cele neinregistrate, numite uneori subterane sau biserici de case, functioneaza in afara controlului guvernului si ani intregi s-au confruntat cu persecutii intense. Cu aceste persecutii a venit o crestere imensa. Bisericile Three-Self Church, insa, nu au experimentat niciodata o crestere exploziva. Pana acum.
Dr. Zhao Xiao: Au loc treziri mari in bisericile Three-Self Church. Daca mergi la Haidian Church, vei gasi un rand mai lung de 100 de metri format din oameni ce vor sa intre. In Shenzhen sunt botezati in medie 500 de oameni in fiecare duminica!
In urma cu 30-40 de ani, guvernul chinez avea o lege care spunea ca tinerii sub 18 ani nu puteau participa la aceste biserici. E asta valabil si azi?
Duan Huilai: Numarul lor creste tot mai mult in biserici. Tot mai multi tineri credinciosi, specialisti, celebritati vin la biserica, mai ales in orasele mari, spre deosebire de anii trecuti, cand participau doar cei in varsta, in principal.
La intalnirea de joi, din provincia Fujian, oamenii s-au intalnit in cadrul unui eveniment numit Tabara Dragostei. Pastorul Sun Rengui conduce tabara. El spune ca ideea i-a venit in urma cu 12 ani, cand Duhul Sfant a venit in timp predica la biserica Three-Self Church pe care o pastoreste.
Duan Huilai: Eram in mijlocul serviciului. Dintr-o data, toti cei din biserica au simtit revarsarea ungerii Duhului Sfant. Unii nu putea sta in picioare, unii au cazut, altii erau ametiti. Cand a inceput inchinarea, oamenii au inceput sa planga. Dupa program, unii erau vindecati. Am vazut demoni scosi din trupurile oamenilor. Vedeam ceva fara precedent. Nu avusesem pregatire teologica despre miscarea Duhului Sfant. Era ceva complet nou pentru noi.
Duan Huilai: Eram una dintre primele biserici din zona care experimentau asa ceva. In scurta vreme, alti lideri au venit la noi dornici sa primeasca Duhul Sfant. Mai tarziu, au inceput si ei sa vada miscarea Duhului Sfant.
Biserica are doua orfelinate si doua centre de varsnici, iar de doua ori pe an organizeaza „Tabara Dragostei”.
Duan Huilai: Avem patru tinte in tabara: sa evanghelizam oamenii, sa intarim familia, sa ucenicizam credinciosii si sa incurajam bisericile Three-Self Church sa experimenteze puterea Duhului Sfant.
Dr. Zhao si multi altii spun ca se simt onorati sa ajute cat mai multi chinezi sa-L primeasca pe Isus Hristos.
Duan Huilai: Numarul crestinilor din China creste rapid. Inseamna ca Hristos incepe sa aiba un rol in societatea chineza, iar asta e bine.