mesajul

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Solemnitatea Cristos, Regele Universului

Pilat a intrat iarasi in odaia de judecata, a chemat pe Isus si I-a zis: „Esti Tu Imparatul iudeilor?” Isus i-a raspuns: „De la tine insuti zici lucrul acesta sau ti l-au spus altii despre Mine?” Pilat a raspuns: „Eu sunt iudeu? Neamul Tau si preotii cei mai de seama Te-au dat in mana mea: ce ai facut?” „Imparatia Mea nu este din lumea aceasta”, a raspuns Isus. „Daca ar fi Imparatia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu dat in mainile iudeilor; dar acum, Imparatia Mea nu este de aici.” „Atunci un Imparat tot esti!”, I-a zis Pilat. „Da”, a raspuns Isus. „Eu sunt Imparat. Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume, ca sa marturisesc despre adevar. Oricine este din adevar asculta glasul Meu.”
Ioan 18, 33b-37
Pilat a scris o însemnare pe care a pus-o deasupra crucii, si era scris: 
„Isus din Nazaret, Imparatul iudeilor.” (In 19, 19)
Doamne, aminteste-ti de mine, când vei veni în Împaratia ta. Tâlharul nu a îndraznit sa spuna aceasta rugaciune, înainte de a aseza la picioarele crucii pacatele sale. Crestine, vezi cât de mare este puterea spovezii. El si-a recunoscut pacatele iar raiul i s-a deschis in fata.
Vrei sa cunosti Împaratia? Oare seamana ea cu înaltimile Calvarului? În fata ochilor tai vezi cuie si o cruce, dar tocmai aceasta cruce este semnul Împaratiei. Iar eu, vazîndu-l pe cruce, îl recunosc rege. Un rege nu-si da viata pentru supusii sai? Chiar el a spus: Pastorul cel bun îsi da viata pentru oile sale (In 10,11). La fel este si pentru un rege, si el isi da viata pentru slujitorii lui. Asadar, Cristos este Regele meu pentru ca si-a dat viata pentru mine:   Doamne, aminteste-ti de mine când vei veni în Împaratia ta.
Asadar, întelegi de ce crucea este semnul Împaratiei? Iata o alta dovada.  Cristos nu si-a lasat crucea pe pamânt, ci a înaltat-o cu el în ceruri.  Noi stim acest lucru, pentru ca o va avea lânga el, când va reveni în slava. Domnul si-a slavit crucea, ca sa înveti cât de mult trebuie sa o cinstesti. Când Fiul omului va reveni, soarele se va intuneca, luna nu-si va mai da lumina ei. Va domni atunci, peste noi, o lumina atât de vie, încât si stelele vor cadea din cer, si puterile cerurilor vor fi clatinate  (Mt 24,29s). Vezi cât de puternic este semnul crucii?… Când un rege intra într-o cetate, soladatii ridica stindardele, le flutura si merg înaintea lui, ca sa-i vesteasca sosirea.  În acelasi mod, legiunile de îngeri si de arhangheli vor pasi înaintea lui Cristos, când va coborî din cer. Ei vor purta pe umeri acest semn al vestirii venirii regelui.”
Sfântul Ioan Gura de Aur, episcop de Constantinopol, doctor al Bisericii, Predica despre cruce si tâlhar, 1, 3-4