mesajul

marți, 15 decembrie 2015

FURTUNA DIN VIAȚA TA



Despre potolirea furtunii şi ceea ce a precedat-o
      Acum, că dorm cu toţii, am să vă povestesc despre bucuria mea. Am „văzut” Evanghelia de astăzi.
      Vă rog să ţineţi seama că azi-dimineaţă, citind-o, mi-am spus mie însămi: „Iată un episod evanghelic pe care nu am să-l văd niciodată pentru că nu prea se pretează unei viziuni”. Cu toate acestea, pe când mă aşteptam mai puţin, a venit, umplându-mă de bucurie.
      Iată ce am văzut.
      O barcă cu pânze, nu foarte mare, dar nici micuţă, o barcă pentru pescuit, pe care puteau să se mişte în voie vreo cinci sau şase persoane, pluteşte pe apele unui lac frumos, albastru intens la culoare.
      Isus doarme la pupa. Este înveşmântat în alb ca de obicei. Are capul plecat pe mâna stângă, iar sub cap şi braţ şi-a pus haina de un albastru ce bate în gri, îndoită de mai multe ori. Șede, nu stă întins, pe fundul bărcii, şi-şi sprijină capul de acea tăblie care se găseşte în partea din capătul pupei. Nu ştiu cum o denumesc marinarii. Doarme în pace. Este ostenit. Este liniştit.
      Petru se află la cârmă, Andrei se ocupă de pânze, iar Ioan şi alţi doi care nu ştiu cine sunt pun în rânduială funii şi mreje pe fundul bărcii, de parcă ar avea intenţia de a se pregăti pentru pescuit, poate la ceasul nopţii. Aş spune că ziua se îngână cu înserarea, deoarece soarele se pleacă de acum spre apus. Ucenicii şi-au ridicat cu toţii cămăşile, prinzându-le la mijloc, de brâu, ca să fie mai liberi în mişcări şi să treacă mai uşor de colo colo în barcă sărind peste vâsle, şi scaune, şi coşuri, şi mreje fără a fi stânjeniţi de veşminte. Cu toţii şi-au dat jos hainele.
      Văd cum cerul se închide la culoare şi cum soarele se ascunde pe după nori mari ce prevestesc furtuna, care s-a ivit pe neaşteptate de după vârful unei coline. Vântul îi împinge cu iuţeală către lac. Până una alta vântul bate pe sus, iar lacul este potolit, atâta doar că se întunecă la culoare şi se încreţeşte la suprafaţă. Valurile nu s-au pornit, dar apa prinde a se mişca.
      Petru şi Andrei cercetează cerul şi lacul şi încep să facă manevrele necesare ca să tragă la ţărm. Vântul însă se năpusteşte asupra lacului şi în doar câteva minute totul fierbe şi spumegă. Valurile se izbesc unele de altele, se lovesc cu putere în barcă, o ridică, o lasă-n jos, o pleacă în toate părţile, împiedicând manevrarea cârmei, după cum vântul o împiedică pe cea a pânzei care este lăsată în jos.
      Isus doarme. Nu-l trezesc nici paşii ori glasurile tulburate ale ucenicilor, nici vântul care şuieră şi nici măcar valurile care se izbesc de pereţii bărcii şi de prora. Pletele Sale unduiesc în vânt şi la El ajunge câte un strop de apă, însă El doarme. De la prora, Ioan aleargă la pupa şi-l acoperă cu haina lui pe care a scos-o de sub un perete de scânduri. Îl acoperă cu o iubire plină de delicateţe.
      Furtuna se face tot mai cumplită. Lacul se înnegreşte de parcă ar fi vărsat în el cineva cerneală, brăzdat fiind de spuma valurilor. Barca înghite apă şi este împinsă de vânt tot mai în larg. Ucenicii asudă căutând să arunce peste bord apa pe care o aduc înăuntru valurile, dar zadarnic. Se bălăcesc acum în apă până pe la mijlocul pulpelor, iar barca se face tot mai grea.
      Lui Petru îi sare muştarul, îşi pierde răbdarea. Îl lasă la cârmă pe frate-său şi, clătinându-se, se duce spre Isus, pe care-l zgâlţâie cu putere.
      Isus se trezeşte şi ridică fruntea.
      „Scapă-ne, Invăţătorule, că pierim !”, strigă Petru către El (trebuie să strige ca să se facă auzit).
      Isus cată drept la ucenicul său, se uită la ceilalţi şi apoi se uită la lac. „Crezi că Eu vă pot scăpa?”.
      „Mai uite, Invăţătorule”, strigă Petru pe când un adevărat munte de apă, care o porneşte dinspre mijlocul lacului, se îndreaptă cu repeziciune către sărmana barcă. Pare o tulumbă de apă, atât este de înalt şi de înspăimântător. Ucenicii, care văd cum vine, îngenunchiază şi se agaţă de ce şi cum pot, încredinţaţi fiind că acolo le va suna ceasul.
      Isus se scoală. Se ridică în picioare pe acea tăblie de la prora, siluieta-i albă conturându-se clar pe fondul întunecat de furtună. Îşi întinde braţele către talazuri şi spune vântului : „Opreşte-te şi taci” şi apei : „Potoleşte-te. O voiesc”.
      Iar valul acela se topeşte în spuma care cade fără a-i vătăma în vreun fel cu un ultim răcnet care se stinge într-un murmur, aşa după cum nădejdea şi credinţa se întorc în inimile ucenicilor.
      Mi-e greu să descriu maiestatea lui Isus. Ar trebui să o vedeţi ca să o înţelegeţi. Eu una mă bucur de ea înlăuntru-mi, pentru că încă îmi stăruie în minte, şi mă gândesc la cât de liniştit era somnul lui Isus şi cât de puternică stăpânirea-i asupra vânturilor şi valurilor.

      Isus spune apoi:
      „Nu am să comentez pentru tine evanghelia în felul în care o fac toţi. Am să-ţi înfăţişez însă întâmplarea care a precedat acest fragment evanghelic.
      Pentru ce dormeam Eu ? Oare nu ştiam că avea să vie furtuna ? Ba da, Eu ştiam. Numai Eu ştiam aceasta. Și atunci pentru ce dormeam ?
      Apostolii erau oameni, Maria. Erau ei însufleţiţi de bunăvoinţă, dar încă erau atât de „oameni”. Omul se crede mereu capabil a face totul. Când chiar este în stare de un anume lucru, este plin de îngâmfare şi se alipeşte cu totul de acestă „capacitate” a sa.
      Petru, Andrei, Iacob şi Ioan erau nişte pescari iscusiţi şi, prin urmare, se credeau de neîntrecut în ceea ce priveşte manevrele marinăreşti. Eu pentru ei eram un mare „rabbi”, dar nu făceam nici cât o ceapă degerată ca şi marinar. Pentru aceea mă socoteau incapabil a le veni într-ajutor şi, atunci când se suiau în barcă pentru a străbate Marea Galileii, mă rugau să mă aşez, pentru că nu eram în stare de altceva. Desigur că toate acestea se explicau şi prin dragostea lor: ei nu voiau să mă silească să mă obosesc trudind fizic. Însă ataşamentul faţă de ceea ce erau ei în stare era mai puternic chiar decât dragostea.
      Eu nu mă impun decât în cazuri speciale, Maria. În genere vă las liberi şi aştept. În acea zi, ostenit fiind, iar ei rugându-mă să mă odihnesc ori mai bine zis să-i las să-şi vadă de ale lor, pe ei care aveau atâta spirit practic, m-am aşezat să dorm.
      În somnul meu se amesteca şi constatarea că omul rămâne „om” şi că vrea să se descurce de unul singur fără a simţi că Dumnezeu nu-i cere altceva decât să-l lase să-i vină-ntr-ajutor. Îi vedeam în oamenii aceia „surzi” din punct de vedere spiritual care vreme de veacuri şi veacuri aveau să se distrugă numai pentru că „voiau să se descurce de capul lor”, cu toate că mă aveau plecat asupra nevoilor lor, aşteptând să fiu chemat într-ajutor.
      Atunci când Petru a strigat „Scapă-ne!”, amărăciunea mea a căzut la pământ precum o piatră pe care o scapi din mână.
      Eu nu sunt „om”, sunt Dumnezeu şi Om. Eu nu acţionez aşa cum acţionaţi voi. Atunci când cineva v-a respins vreo povaţă ori ajutorul şi ajunge într-o încurcătură, voi- dacă nu sunteţi chiar atât de răi încât să vă bucuraţi de răul său – sunteţi destul de răi încât să rămâneţi cu dispreţ şi nepăsare să-l priviţi fără a fi mişcaţi de strigătul său de ajutor. Prin atitudinea aceasta voi vreţi a-i spune: „Atunci când voiam să te ajut, nu mi-ai dorit sprijinul. Acum descurcă-te singur.” Eu însă sunt Isus. Sunt Izbăvitorul şi izbăvesc, Maria. Izbăvesc mereu, de îndată ce mă cheamă cineva.
      Sărmanii oameni ar putea obiecta: „Și atunci pentru ce îngădui furtunilor care lovesc indivizi sau popoare să se stârnească?”.
      Dacă Eu, cu puterea Mea aş nimici Răul, indiferent de ce natură ar fi acesta, voi aţi ajunge a vă socoti făuritori ai Binelui, care în fapt ar fi darul meu, şi nu v-aţi mai aminti nicicând de Mine. Nicicând.
      Aveţi nevoie, sărmani fii, de durere pentru a vă aminti că aveţi un Tată, asemeni fiului risipitor care şi-a amintit că are tată când i-a fost foame. Nenorocirile sunt bune ca să vă încredinţeze că nu însemnaţi nimic, că nu ştiţi nimic – ceea ce este cauza atâtor greşeli de-ale voastre – că sunteţi răi – ceea ce este cauza atâtor lupte şi dureri – şi că păcătuiţi – ceea ce este cauza pedepselor pe care singuri vi le daţi – dar şi că Eu exist, că sunt puternic şi că sunt bun.
      Iată ce vă spune Evanghelia de azi, evanghelia „voastră” din ceasul de acum, sărmani fii. Chemaţi-mă. Isus nu doarme decât pentru că este neliniştit văzând că nu-l iubiţi. Chemaţi-mă şi am să vin.”


Sursa : "Evanghelia, asa cum mi-a fost revelata" - Maria Valtorta, vol. 3, pag. 203-206.

P.S.
Uneori teama ne face să nu avem o direcţie clară. Ne conduce la confuzie, la a ne pierde într-un orizont de opţiuni inutile. Cu Isus dispare frica. Cu El la cârmă, ameninţările se transformă în oportunităţi pentru a trăi o credinţă matură, dinamică şi care ne îmbogăţeşte.

Vor fi furtuni şi uragane. Cu El alături de noi, conducând barca, orice s-ar întâmpla, nu se va scufunda proiectul nostru de a trăi ca fii ai lui Dumnezeu şi fraţi, în comuniune cu întreaga creaţie. Evanghelia ne conduce la a ne întreba: 

Cine manevrează cârma vieţii mele? 

Încotro mă îndrept?