mesajul

duminică, 3 iunie 2018

„Papa Francisc” se amestecă în viața călugărițelor din mănăstiri


Episcopiile devin autonome ca să distrugă unitatea Bisericii iar ordinele călugărești se uniformizează ca să distrugă multitudinea carismelor întemeietorilor lor …

Documentul Vaticanului ”Cor orans”, publicat pe 15 mai, care conține instrucțiuni privind viața călugărițelor de clauzură din mănăstiri (mănăstirile cu viaţă claustrală), constituie de fapt „moartea” și „sfârșitul vieții monastice contemplative”. Aceasta este aprecierea unei Carmelitane New Rite, anonime, publicată pe RemnantNewspaper.com (27 mai).

Documentul (Vaticanului) solicită numirea unor starețe federale sau „președinți” care să supravegheze mănăstirile federalizate. Vrea să introducă programe de formare inițială partajată pentru postulanți și novici, cursuri de formare progresivă pentru călugărițe și fonduri interconectate.

Aceasta înseamnă că autonomia mănăstirilor este suprimată și autoritatea superiorului este înlăturată. Mănăstirile singure nu mai sunt independente din punct de vedere financiar, iar specificul fiecărui ordin va dispărea.

Călugărița spune: „Nu există variante în acest document, nici alegeri, nici recurs. Totul a fost stabilit (dinainte) în ce ne privește. ”

Carmelitanele spun că aceste indicații sunt antiteza intențiilor Sf. Tereza

Autonomia autentică, independența formării și finanțele „sunt puncte esențiale ale carismei noastre pe care ne-a înființat-o Sfânta Maică și să ne îndepărtăm de ele înseamnă să eliminăm carisma”.

„Se opun Constituțiilor noastre, chiar dacă Cor Orans afirmă că totul trebuie făcut în conformitate cu Carisma și Constituțiile (fiecărui ordin călugăresc). Fiecare Carmel are propriul său spirit, propriul său tempo, propriul „simț”. Fiecare călugăriță este chemată nu doar la Ordin, ci la un anumit Carmel. Formarea în comun este ceva împotriva căruia ne luptăm de ani de zile”.

„A avea un președinte federal care să decidă dacă să-i ia sau nu pe novici, care să ia toate fondurile sau să spună Sfântului Scaun că nu mai suntem” viabili „- acesta este un dezastru. Sf. Teresa a înființat în mod special mănăstirile (de sine stătătoare), astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple. Și acum tocmai asta vor să ne facă.

Prelungirea perioadei de formare a noilor călugărițe – anterior 6 ani pentru Carmelite și acum conform „Cor orans” 9 ani – e absurdă, spun călugărițele, și va avea efectul de a împiedica noile vocații.

„Cor Orans”
Din mandatul papei Francisc, Congregaţia pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică a emis instrucţiunea „Cor Orans”, despre viaţa contemplativă, document prezentat la Sala de Presă a Sfântului Scaun marţi, 15 mai 2018, de mons. José Rodríguez Carballo, O.F.M., secretar al departamentului pentru viaţă consacrată şi de părintele Sebastiano Paciolla, subsecretar în cadrul aceluiaşi dicaster.

Al doilea capitol e dedicat ”federațiilor mănăstririlor” … „Cor Orans” insistă asupra obligației ca „mănăstirile să adere la federaţii”, cu excepția dispenselor datorate „unor motive speciale „, obligația fiind însă nerespectată de aproximativ jumătate dintre comunităţile mănăstireşti de viaţă claustrală …

„Nu vă îndepărtați de marile linii ale Conciliului Vatican II” a spus în 2015, Cardinalul João Braz de Aviz, prefectul brazilian al Congregației pentru instituții de viață consacrată și societăți de viață apostolică, într-un discurs adresat directorilor de formare religioasă. … Cardinalul a continuat, spunând că pentru că „nevoile” oamenilor moderni sunt fundamental diferite de cele care au fost în trecut, nu există nici un motiv să rămânem prea strâns legați de ceea ce au vrut fondatorii și fondatoarele (ordinelor călugărești) – oameni ca Sf Anton, Sf Augustin, Sf. Ioan Cassian, Sf. Benedict, Sf. Bruno, Sf. Dominic, Sf. Francis și Sf.Clara, Sf. Teresa de Avila și Ioan al Crucii. „Aceste contexte s-au schimbat. Și Conciliul (Vatican II) ne amintește că viața consacrată trebuie să fie ucenicie creștină … trebuie să fie ucenicie a fondatorilor pe care ni-i amintim, dar trebuie să fie și deschisă culturii din zilele noastre”.


Surse: https://gloria.tv/article/DCbypC7M3ceA1a82HDMtfKW4g

https://remnantnewspaper.com/web/index.php/fetzen-fliegen/item/3911-a-sister-speaks-cor-orans-is-the-death-knell-of-carmel

https://www.vaticannews.va/ro/vatican/news/2018-05/cor-orans-viata-claustrala.html

https://informatiisimesaje.wordpress.com/2018/05/31/episcopiile-devin-autonome-ca-sa-distruga-unitatea-bisericii/