mesajul

miercuri, 30 mai 2018

SCANDAL: Francisc il numește Cardinal pe un episcop „căsătorit” și cu copii


Dar oricine ar scandaliza pe unul dintre aceştia mai mici, care cred în mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât [o piatră] de moară trasă de măgar şi să fie aruncat în adâncul mării.

Vai lumii pentru scandaluri! Căci este inevitabil să vină scandalurile, dar vai omului prin care vine scandalul!  (Matei, cap. 18, 6-7)

CINE SE ASEAMANA ...
Adelante la Fe, 28 mai 2018
Papa Francisc a anunțat pe 20 mai 2018 ca în Consistoriul din 29 iunie a.c., la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, il va face Cardinal pe Episcopul Toribio Ticona, de Timici, Arhiepiscop emerit de Corocoro Bolivia. Episcopul de 81 de ani, născut la 25 aprilie 1937, a fost hirotonit preot în 1967 și consacrat Episcop titular de Timici y Auxiliar de Potosi, Bolivia, la 31 mai 1986, iar în 1992 a fost numit Episcop de Corocoro. El a iesit la pensie în 2012.
In timpul deceniului sau de episcop în Episcopatul de Corocoro, numarul credincioșilor catolici a scazut de la 94,6% la 87,6%, dând loc aparitiei sectelor protestante. Este public cunoscut faptul că în timp ce era episcop de Corocoro, Ticona a menținut în episcopia Oruro o viață conjugală cu o femeie, si ca din aceasta relatie au rezultat si copii.  Doamna și copiii sunt mândri de a se prezenta ca soția și copiii „Episcopului de Patacamaya“, așa cum este, de asemenea, cunoscut Episcopul Toribio Ticona.
De la vârsta de fier a papalității, în secolele IX-X, nu -a mai auzit ca un episcop concubin să fie „recompensat“ cu Cardinalatul. A fi print al Bisericii compoartă o responsabilitate importantă pentru care cineva este creat ca atare, deoarece serviciul lui este direct in slujba ministeriului petrin. Promovând, prin urmare, un Cardinal concubin, Papa Francisc transmite două mesaje: primul, o dorință de suprimare a celibatului preoților, iar celălalt, cel mai grav, este de a avea un „cal troian”, cu care sa poată supune Ierarhia episcopilor din Bolivia.
Nota: Folosim termenul „căsătorit” deoarece acesta este termenul pe care il folosește soția lui, care vorbește în acest mod despre soțul ei.
  1. Comentariile la aceasta stire, intr-o nota de ironie amara, apreciaza doua lucruri: bine ca numeste cardinal pe „sot” si nu pe „ sotie” (aluzie la zvonurile despre hirotonirea femeilor), si bine ca avea doar o singura sotie (aluzie la poligamia imamilor musulmani cu care Biserica doreste sa intre in comuniune)
PPS In Bisericile surori, ortodoxa si greco-catolica, desi preotii sunt casatoriti, ei  nu pot fi numiti ca inalti prelati decat daca sunt necasatoriti.