mesajul

vineri, 13 noiembrie 2015

Toleranţa


Toleranţa este virtutea omului fără convingeri

Erau doi tineri, Jorge și Cristóbal, care erau cei mai buni prieteni de când erau copii. Se jucau împreună și erau ca frații. Însă la liceu au cunoscut și alți prieteni. Cristobal a început să iasă cu un grup de tineri obraznici și nu a mai petrecut atât de mult timp cu Jorge. Într-o zi Jorge l-a văzut fumând marijuana și a început să-și facă griji pentru el. Se gândea să îi spună ceva și chiar să vorbească cu părinții lui, dar nu a făcut nimic din acestea pentru că nu voia să piardă prietenia cu Cristobal și pentru că își amintea de lecțiile de la școală, despre importanța de a fi tolerant și de a nu judeca sau ofensa pe altul.
Când a terminat liceul, Jorge a plecat la universitate în alt oraș. Câțiva ani mai târziu a aflat despre Cristobal niște vesti proaste: se încurcase cu droguri mai puternice și fusese arestat pentru trafic, apoi a murit dintr-o supradoză. 

Victor Hugo zicea că "toleranța este cea mai bună religie" și în timpurile noastre mulți gândesc așa. Categoric, toleranța este mantra lumii moderne, cu toate că este foarte puțin înțeleasă. 

E foarte important să înțelegem în primul rând ce este toleranța. Este un lucru recunoscut sau perceput ca fiind rău dar pe care îl suportam pentru a obține ceva mai important; așadar, toleranța are un rol însemnat. Trebuie să tolerăm multe lucruri pe care le fac alte persoane, care nouă ne fac rău, dacă vrem să conviețuim fără să devenim nebuni. Dacă nu, fiecare persoană ar trebui să trăiască izolată. 

Suntem datori să avem o anumită toleranță față de slăbiciunile omenești, pentru că ne amintim că și Dumnezeu a fost de multe ori răbdător cu noi și a așteptat cu multă răbdare și delicatețe ca să ne convertim.

Însă toleranța nu este absolută, așa cum ar vrea unii să credem. De fapt, nici nu este o virtute în sine. În realitate, ceea ce marea majoritate numește "toleranță" este un viciu care se deghizează într-o calitate plăcută. De fapt, ea este o lipsă de convingeri, o ambivalență a adevărului, o lașitate. sau mai bine zis, este cea mai respingătoare și urâtă manifestare a slăbiciunii. Ceea ce lumea numește toleranță este de fapt simptomul unei boli rele și periculoase care se cheamă "respect uman" și despre care Sf. Alfonso spune că duce multe suflete la pierzare. Această boală ne face să ne preocupăm mai mult de ceea ce spun ceilalți despre noi, în loc să ne intereseze ceea ce este plăcut lui Dumnezeu. 

În ziua de azi, cei care promovează toleranța, ca pe virtutea cea mai importantă pentru umanitate, înțeleg de fapt prin toleranță o lene și o ambiguitate morală și intelectuală - pre-condiție a relativismului pe care ei îl doresc instaurat.
Aceștia vor nu numai să le toleram ideile și modurile lor de viața, ci vor chiar să ne schimbăm noi convingerile.
Da, tolerăm slăbiciunea umană, erorile pe care le facem cu toții, dar nu vom tolera niciodată păcatul și greșeala în esența ei.
Tolerarea păcatului este în final o lipsa de iubire, pentru că îl lăsăm pe aproapele nostru în mizeria și depravarea sa morală.
Arhiepiscopul Fulton Sheen a spus: "Domnul nu ne-a dat poruncă să ne toleram unii pe alții cum ne-a tolerat El, ci să ne iubim unii pe alții cum ne-a iubit El".
Din păcate, toleranța lumească determinată de respectul uman sfârșește în moartea conștiinței și în dizolvarea societății.

Însă atunci apare întrebarea: "dacă noi nu trebuie să toleram păcatul, de ce Dumnezeu îl tolerează? De ce permite existența lui?”

Iată de ce: pentru că Dumnezeu știe să folosească răul pentru a obține un bine. Dacă îi tolerează pe păcătoși este pentru că într-un anume mod asta va duce la mai mare Slava Sa. Dumnezeu îi tolerează pe păcătoși, deși urăște păcătul, pentru că așteaptă convertirea noastră.
Sf. Augustin spune: "Cei răi există în lume numai pentru două lucruri: pentru a se transforma în neghină sau pentru a-i perfecta pe cei buni".
Trebuie să fim capabili să tolerăm defectele din slabiciune, dar în același timp trebuie să fim curajoși să nu tolerăm păcatul și nici vreo pată care să ne îndepărteze de Dumnezeu.
Dumnezeu urăște răul pe care noi îl facem, însă ne tolerează ca să poată obține în noi o operă măreață de sanctitate. În acest sens, trebuie să fim toleranți cu noi înșine și cu aproapele nostru, și toată slăbiciunea și neputința noastră să o punem în mâinile capabile și iubitoare ale lui Dumnezeu.
Padre Daniel Heenan

(n.tr. Toleranţa este virtutea omului fără convingeri - G.K. Chesterton)

traducere parțială a articolului: http://www.adelantelafe.com/dejad-que-ambos-crezcan-hasta-la-siega/




Citate din mesajele MDM :

”O, da, copiii Mei să fiți conștienți de acestea. Fiți vigilenți și păziți-vă când auziți cuvântul “toleranță”, pentru că acesta este unul din jocurile favorite de înșelare ale satanei.” (18 decembrie 2010)

”Atât de mulți copii ai Mei vestesc sus și tare necesitatea „toleranței sociale”. Toleranța, în sens larg, este la modă în zilele noastre. Se poate utiliza și pentru răstălmăcirea celor mai grave păcate. Toleranța este atât de subtil modelată, încât poate apăra toate tipurile de păcate cunoscute omului în ziua de azi. Toată lumea își cere dreptul la toleranță. Oricare ar fi păcatul, el va fi prezentat ca un drept cetățenesc în cele mai multe cazuri. Indiferent cum vor prezenta „ca fiind” aceste păcate, întotdeauna vor greși. A sosit timpul, ca omul să privească adevărul în față! Să fie din nou responsabil! Să accepte că faptele păcătoase la care este părtaș sunt vinovate din punct de vedere moral!” (29 mai 2011)

”...omul care nu crede în existența răului nu crede nici în existența păcatului. Cel care declară că răul există doar în mintea celui ce gândește rău, e în stare să accepte răul sub orice înfățișare a lui și va deveni până la urma imun față de acesta. Când răul este ignorat, Satana obține o mare victorie, pentru că regele minciunilor face mari eforturi pentru a masca răul, și face aceasta de obicei sub pretextul promovării toleranței în societate. Atunci când inteligența umană este folosită pentru a argumenta toate motivele raționale care scuză răul, sufletele vinovate de răspândirea unor astfel de neadevăruri devin primele ținte ale celui rău.” (20 mai 2014)

Sursa mesajelor MDM: http://www.profetieavertisment.ro