mesajul

vineri, 18 martie 2016

Scrisoarea unui băieţel, Alesio, către „papa Francisc”

in lb engleza 7 min


În acest video, părintele William Jenkins, membru al Societății Sf. Pius V, comentează cartea "Dragă Papa Francisc" *, apărută pe 1 martie, anul acesta. Ea a apărut în italiană, va apărea și în engleză.
Cartea ne arată cine este Jorje Bergoglio, omul, spune părintele Jenkins. Într-una dintre scrisori un băiețel, Alesio, îl întreabă pe papa dacă s-a aflat vreodată lângă preot ca băiat de altar (ministrant)?

Răspunsul este: “da, am fost băiat de altar, acum este mai ușor, pentru că, atunci când eram copil, Liturghia era oficiată de preot cu fața la altar, care se afla lângă perete, nu cu fața către laici. Liturghierul era pus în partea dreaptă pe altar, dar înainte de citirea Evangheliei trebuia întotdeauna mutat în partea stângă. Aceasta era îndatorirea mea, să îl mut din dreapta în stânga. Era foarte obositor. Cartea era grea și eu nu eram atât de puternic. Odată am căzut și preotul m-a ajutat să mă ridic. Liturghia pe atunci nu era în italiană. Părintele a spus ceva dar nici eu nici prietenii mei nu am înțeles. Ca să ne distrăm, noi luam cuvintele latinești amestecându-le ca să sune ciudat în spaniolă. Ne distram și ne plăcea să ajutăm la Liturghie.”

Părintele Jenkins comentează la acest răspuns: 

Ce spune acest om în vârstă, papa, pentru Alesio? Ce răspunde el? Spune el oare ce privilegiu este să servești la Liturghie pentru că ea este Sacrificiul de pe Calvar al lui Cristos prezent pe altar? Îi spune oare ce privilegiu este pentru un preot să stea la altar, să repete cuvintele lui Cristos la Cina cea de Taină și să consacre pâinea și vinul, Trupul și Sângele Domnului? Îi spun el oare despre miliardele de îngeri adunate în adorația Domnului nostru? Îi spune despre faptul că Liturghia este un Act de Iubire, că Mântuitorul nostru se jertfește pe altar, pentru iertarea păcatelor noastre și pentru a ne da Viața Veșnică? 

Nimic, nimic, niciun cuvânt, despre aceste lucruri! El vorbește despre faptul că râdea de cuvintele Sfintei Liturghii, pentru că nu înțelegea nimic! Îl imita pe preot și amesteca cuvintele din latină ca și cum ele nu însemnau nimic … dupa 70 de ani Bergoglio spune aceleași lucruri: totul trebuie să fie amuzant, trebuie să te distrezi, asta însemna religia pentru el și atunci și acum.
 
Jorje Bergoglio nu și-a pierdut credința pentru că nu avut-o niciodată. Nu a înțeles-o nici atunci, nici acum. 
Îmi pare rău, Bergoglio, nu asta înseamnă Sfânta Liturghie.
Să ne rugăm pentru Alesio și pentru toți copiii din lume care îi scriu papei și aşteaptă cuvinte care să îi inspire. Dar acest om care răspunde (întrebărilor copiilor) nu a fost şi nu este catolic.

*„Dragă Papa Francisc”, e o carte conținând răspunsurile Papei Francisc la 30 de întrebări puse de copii și a apărut în 1 martie 2016. Editura iezuită Loyola Press din Statele Unite i-a prezentat Sfântului Părinte ideea pentru această carte anul trecut, și a primit un răspuns pozitiv. Apoi a cerut iezuiților din lumea întreagă să adune întrebări de la copii de 6-13 ani, catolici și necatolici. S-a cerut copiilor să trimită și desene, care sunt incluse în carte. Editura a primit 259 de întrebări din 26 de țări, în 14 limbi. Editorul cărții, pr. Paul Campbell SJ, a format un comitet și au ales întrebările pe care să le trimită Papei.