mesajul

marți, 2 octombrie 2018

”Nu se cade ca un servitor să fie aplaudat în casa Domnului”

Este corect să aplauzi într-o biserică pe cineva ?

Nu este ceva neobișnuit ca credincioșii dintr-o biserică, la sfârșitul Liturghiei, să aplaude corul sau vreun preot care sărbătorește o aniversare. Este corect să faci asta? Este permis să faci asta?

Iată câteva informații despre acest lucru.

Iată ce scrie Cardinalul Joseph Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea) despre aplauzele la sfânta Lliturghie (de la intrare până la ieșire, în cartea "Spiritul Liturghiei", publicată în anul 2000).

”De fiecare dată când izbucnesc aplauze la liturghiei, datorate unei anumite performanțe umane, este un semn sigur că esența liturghiei a dispărut complet și a fost înlocuită de un fel de distracție religioasă. Un astfel de program de divertisment dispare rapid - nu poate concura pe piața activităților de petrecere a timpului liber, în care se topesc și diferitele forme ale paradelor religioase.”

La această întrebare, pusă de un cititor, a răspuns și preotul expert Vincent Serpa, în pagina Answers Catholic:

Este necesar să aplaudăm corul după Liturghie? Este aprobată practica aceasta?

”Absolut deloc. Este foarte incorect și e responsabilitatea preotului să se asigure că comunitatea înțelege acest lucru. Corul nu cântă pentru ca să-i distreze pe credincioși. El cântă ca să se închine lui Dumnezeu. Nici rugăciunea nu o aplaudăm. Doar ne rugăm.
Repet: acest lucru nu este posibil. În orice alt loc ar fi o altă chestiune. Dar liturghia este liturghie. Este adorarea lui Dumnezeu, care trebuie făcută în mod corect, așa cum Biserica consideră a fi potrivit. Este bine să aduci aprecieri corului, dar asta trebuie făcut în afara liturghiei. Nu se cade să aplauzi în timpul liturghiei.
Există ocazii în care tocmai asta se cere, cum ar fi la ceremonia hirotonisirii, atunci când credincioșilor li se cere să indice prin aplauze dacă candidatul este pregătit pentru consacrare. Însă asta e altceva. 
Nu aplauzi la sfârșitul liturghiei pentru că te simțiți bine. Pentru că nu despre asta e vorba.”

O dată St.Papa Ioan al XXIII-lea a fost primit de credincioși într-o biserică aflată la periferia Romei. La această primire, plină de entuziasm, Sfântul Părinte a răspuns:

”Sunt atât de bucuros că ați venit. Dar rugămintea mea ar fi să nu strigați într-o biserică, să nu aplaudați și să nu-l mai ovaționați nici măcar pe papă. Deoarece "templum Dei, templum Dei" ["Templul lui Dumnezeu este templul lui Dumnezeu"].

Sf.Papa Pius al X-lea a spus despre toate acestea, concis, atât:

”Nu se cade ca un servitor să fie aplaudat în casa Domnului.”


Sursa: https://katolikusvalasz.blog.hu/2018/09/18/helyes-e_megtapsolni_valakit_egy_templomban
sau
https://churchpop.com/2018/09/18/is-it-okay-to-applaud-at-mass-heres-what-popes-have-said-about-it/