mesajul

miercuri, 12 iunie 2019

COMPORTAMENTUL LA SFÂNTA LITURGHIE ȘI DUPĂ ACEEA


O scrisoare de la Sfântul Padre Pio către Annita Rodote, Pietrilcina, 25 iulie 1915

Din volumul III - Scrisorile lui Padre Pio, ” Corespondență cu fiicele sale spirituale (1915-1923)”



Fiică iubită a lui Isus,
Fie ca Isus și Mama noastră să zâmbească mereu asupra sufletului tău, obținând pentru el de la Preasfântul ei Fiu, toate carismele cerești!

Îți scriu din două motive: ca să îți mai răspund la câteva întrebări din scrisoarea ta precedentă, și ca să-ți urez de onomastica ta, cele mai speciale haruri cerești, în dulcele Isus. Oh, Dacă Isus ar primi rugăciunile mele pentru tine, sau mai bine, dacă rugăciunile mele ar fi demne de a fi primite de Isus! Totuși le voi înmulți de o sută de ori pentru mângâierea și mântuirea ta, implorându-L pe Isus să ți le acorde, nu datorită mie, ci prin Inima lui părintească plină de iubire și de îndurare infinită.

Cu scopul de a evita ireverența și imperfecțiunea în casa lui Dumnezeu, în biserică- pe care Învățătorul nostru ceresc o numește casă de rugăciune – te îndemn să faci următoarele:

Intră în biserică în tăcere și cu mare respect, considerându-te nevrednică de a apărea în fața Maiestății Domnului.

Printre alte considerente evlavioase, amintește-ți că sufletul nostru este templu al lui Dumnezeu și ca atare, trebuie să îl păstrăm curat în fața lui Dumnezeu și al îngerilor Săi.

Să ne frământăm că am dat acces diavolului și capcanelor lui (cu ademenirile sale către cele lumești, cu strălucirea lui și chemarea lui către cele ale trupului) și astfel nefiind capabili să ne păstrăm inimile noastre curate și trupurile noastre caste; am permis dușmanilor nostri să se cuibărească în inimile noastre, desacralizând astfel templul lui Dumnezeu, devenit /templu/ prin sfântul Botez. 

Așadar ia apă sfințită și fă semnul crucii cu grijă și încet.

Imediat ce ești în fața Sfântului Sacrament îndoaie-ți genunchiul cu devoțiune. Odată ce ți-ai găsit locul, îngenunchiază și oferă tributul prezenței tale lui Isus în Preasfântul Sacrament. Destăinuie-I toate nevoile tale pe lângă cele ale altora. Vorbește cu El cu un abandon filial, oferă-I domnie liberă în inima ta, și dă-I libertate deplină să lucreze în tine așa cum crede El cel mai bine.

Când participi la Sfânta Litughie și la sacramente, fii foarte liniștită când trebuie să te ridici, să îngenchiezi sau când stai jos, și fă totul cu cea mai mare devoțiune. Fii modest în priviri; nu-ți întoarce capul încoace și încolo ca să vezi cine intră sau iese. Din lipsă de reverență nu râde în acest loc sfânt și nu fii fără respect față de cei de lângă tine. Încearcă să nu vorbești cu nimeni, exceptând atunci când caritatea sau necesitatea o cere.

Dacă te rogi cu alții, spune cuvintele rugăciunii în mod distinct, fii atentă la pauze și nu te grăbi niciodată.

Pe scurt, comportă-te în așa fel încât toți cei prezenți să se edifice prin asta, și prin tine, să fie îndemnați să-l slăvească și să-L iubească pe Tatăl Ceresc.

Când părăsești biserica, ar trebui să fii reculeasă și calmă. Mai întâi ia-ți la revedere de la Isus în Sfântul Sacrament; cere ietarea Lui pentru neajunsurile comise în prezența Sa Dumnezeiască și nu-L părăsi fără să fi primit binecuvântarea Sa paternă.

Odată ieșită din biserică, fii așa cum ar trebui să fie orice adept al Nazarineanului. Mai presus de orice fii extrem de modestă în toate, deoarece aceasta este virtutea care, mai mult decât oricare alta, dezvăluie afecțiunile inimii. Nimic nu reprezintă mai fidel și mai clar  un obiect, decât o oglindă.

La fel,  nimic nu reflectă calitățile bune sau rele ale unui suflet decât afișarea unei modestii mai mici sau mai mari. Trebuie să fii modestă în vorbire, râs, încercări, mers. Toate acestea trebuie practicate, nu din vanitate cu scopul de a te expune, nici din ipocrizie cu scopul de a părea bun în ochii altora, ci mai degrabă pentru virtutea internă a smereneiei, care reglemetează lucrările externe ale trupului.

De aceea fii smerită în inimă, circumspectă în cuvinte, prudentă în deciziile tale. Fii cruțătoare în vorbirea ta, asiduuă în lectura bună, atentă în munca ta și modestă în conversațiile tale. Nu fi dezgustătoare față de nimeni, ci cu bunăvoință față de toată lumea și cu respect față de bătrânii voștri. Fie ca orice privire înspăimântătoare să fie departe de tine, fie ca nici un cuvânt îndrăzneț să nu scape de pe buzele tale, fie ca niciodată să nu faci o acțiune lipsită de sfială (fără modestie – n. tr.), sau oarecum libertină; niciodată o acțiune impulsivă și un ton al vocii indignat.

Pe scurt, tot exteriorul tău să fie o imagine vie a calmului sufletului tău.

Mereu să ai în fața ochilor ca exemplu modestia Învățătorului Dumnezeiesc; acest Învățător care, potrivit cuvintelor Apostolului scrise către Corinteni, pune modestia lui Isus Cristos pe picior de egalitate cu blândețea, care era una din virtuțiile Sale particulare și aproape caracteristica Sa. ” Eu însumi, Paul, vă rog pentru blândeţea şi îngăduinţa lui Cristos...” și, conform cu un model desăvârșit, reformează toate acțiunile externe, care ar trebui să fie o reflexie fidelă ce dezvăluie afecțiunile interiorului tău.


Niciodată să nu uiți acest model dumnezeiesc, Anita.  Încearcă să vezi o anumită maiestate amabilă /iubitoare, dulce/ în prezența Sa, o anumită autoritate plăcută în felul Său  de a vorbi; o anumită demnitate plăcută în mers, contemplare, vorbire, conversație; o anumită serenitate dulce a feței. Imaginează-ți acea față extrem de linișită/plină de pace, calmă/ și expresie dulce prin care a atras mulțimile, conducându-le către munți, păduri, solitudinea și plajele pustii ale mării, utiând cu totul de mâncare, băutură și de îndatoririle lor domestice.

Așadar să încercăm a imita, pe cât posibil, acțiunile atât de modeste și demne. Și să facem tot ce putem, aici pe pământ, ca să fim pe cât posibil, asemănători cu El, pentru ca noi să putem fi și mai desăvârșiți și mai asemănători cu El pentru veșnicie în Ierusalimul Ceresc. 

Închei aici întrucât nu mai pot continua, rugându-vă să nu mă uitați niciodată /să mă pomeniți/în fața lui Isus, mai ales în timpul acestor zile de suferință extremă pentru mine. Aștept aceeași caritate și din partea excelentei Francesca, și-i vei transmite bunăvoință din partea mea, asigurând-o de interesul meu extrem în a o vedea mereu crescând și mai mult în iubirea Dumnezeiască. Sper că va face caritatea de a ține novena Împărtășaniilor  la intențiile mele.

Nu te îngrijora dacă nu poți răspunde imediat la scrioarea mea. Știu totul, așadar nu te îngrijora.

Te părăsesc cu un sfânt sărut al Domnului. Sunt mereu slujitorul tău.

Fratele Pio, Capucin

Sursa:  http://www.sanpadrepio.com/PadrePioLetter.htm