mesajul

duminică, 3 decembrie 2017

Cartea „Papa Dictator”


“Papa Dictator”: a aparut o carte misterioasa (este scrisa sub pseudonim) care priveste “in spatele mastii” papei Francisc

Articol de Steve Skojec November 30, 2017, pe One Peter Five

Luni, 4 decembrie va aparea in engleza traducerea unei carti remarcabile, scrise in original in limba italiana si aparuta in cursul lunii noiembrie. Cartea este intitulata “Papa Dictator” si a facut valuri la Roma. Pe site-ul Amazon este descrisa ca “povestea din interior a celui mai tiranic si lipsit de principii pontificat din timpurile moderne”.

Cartea promite sa dezvaluie cum actualul papa “si-a consolidat pozitia ca dictator care guverneaza prin frica si s-a aliat cu cele mai corupte elemente de la Vatican pentru a preveni si a anula reformele pe care era asteptat sa le faca”.

OnePeterFive a obtinut in avans o copie a textului in engleza. Cartea contine evenimente cunoscute pentru cei care au urmarit articolele aparute chiar pe acest site sau in general au urmarit evolutia acestui neobisnuit pontificat al lui Francisc si are meritul de a aduna la un loc toate evenimentele importante care s-au derulat in aceasta perioada.

Autorul este Marcantonio Colonna — un pseudonim inteligent, pe care cei cu o cultura catolica il inteleg: Colonna a fost nobilul italian care a avut rolul de amiral al flotei papale in Batalia de la Lepanto. Biografia autorului mentioneaza ca a absolvit Universitatea Oxford si ca are o experienta indelungata in cercetarea istorica, cu avantajul de a fi trait la Roma inca de la inceputul pontificatului lui Francisc in 2013.

Datorita subiectului controversat multi jurnalisti de la Roma nu au comentat aceasta carte in public, desi ea este subiect de discutie in convorbiri private – poate de teama consecintelor, pentru ca este cunoscut faptul ca Vaticanul ii trateaza cu ostilitate pe jurnalistii care critica starea de lucruri de acolo. O exceptie este jurnalistul Marco Tosatti, care a inceput sa comenteze deja textul pe site-ul sau, Stilum Curae, si Profesorul Roberto de Mattei, care scrie ca aceasta carte confirma remarcile recente ale cardinalului Muller, despre faptul ca exista “un cerc magic” in jurul papei, care “impiedica o dezbatere deschisa si echilibrata a problemelor doctrinare aparute” si despre “un climat de spionaj si inselaciune” prezent la Vatican.

Sursele spun ca oficiali de la Vatican incearca sa descopere autorul acestei carti, acuzand pe rand pe toti cei pe care ii suspecteaza ca ar fi putut scrie cartea. Website-ul care promoveaza cartea a cazut de doua ori, probabil rezultat al hartuirii puse la cale pentru a descoperi autorul ei. 

Autorul cartii, sub pseudonimul Colonna, vorbeste mai intai despre “miraculoasa schimbare care a avut loc” in personalitatea lui Bergoglio de la alegerea sa, schimbare pe care catolicii din Buenos Aires-ul sau natal au observat-o imediat: “Arhiepiscopul dur si nezambitor s-a transformat peste noapte in zambitorul si voiosul Papa Francisc, idolul poporului cu care se identifica atat de complet. Daca vorbesti cu cineva care lucreaza la Vatican, iti va spune despre o transformare miraculoasa opusa. Cand nu mai este inconjurat de camerele de filmat, papa Francisc devine arogant, lipsit de bunavointa, cu un limbaj vulgar si este cunoscut pentru izbucnirile lui temperamentale de la cardinali la soferi.

Colonna scrie si despre unii cardinali care l-au ales si care acum regreta  alegerea “unui papa tiran, cum nu s-a mai vazut de multe secole”.

In capitolul introductiv, Colonna vorbeste despre asa-numita “Mafie” de la  St. Gallen (Elvetia), un grup de cardinali care, incepand din anii ’80, dar mai cu seama din 1996, au conspirat pentru alegerea unui papa asa cum isi doreau, adica unul care sa aduca schimbari si “reforme” in Biserica. Grupul era format din figuri ale bisericii cunoscute ca fiind ultraliberale si heterodoxe, printre care si Godfried Danneels, care a si recunoscut intr-un interviu existenta acestui grup. Toti membrii grupului au primit pozitii importante odata cu venirea lui Francisc pe tronul petrin. De exemplu cardinalul Kasper era necunoscut inainte ca papa sa laude cartea acestuia despre milostivire si sa afirme ca este un mare teolog. Kasper sustine impartasania pentru cuplurile recasatorite, prin urmare este si un sustinator al corectitudinii doctrinare, in ochii sai, a Amoris Laetitia, exortatia apostolica a papei Francisc ce a starnit o dezbatere fara precedent in istoria Bisericii.

Cardinalul  Joachim Meisner — mai tarziu unul dintre cei patru cardinali semnatari ai “dubia” adresate papei cu privire la Amoris Laetitia — a fost un adversar foarte activ al Mafiei de la St. Gallen. In 2005, cand cardinalul Ratzinger a devenit papa Benedict XVI, urmatorul candidat ca numar de voturif a fost chiar Jorje Bergoglio. Grupul de la St. Gallen nu a reusit atunci, in 2005, dar a reusit mai tarziu. In 2013, cand noul ales papa Francis a iesit in balcon pentru a saluta multimea, cardinalul Godfried Deneels din Belgia se afla langa el.

Unii membri ai grupului care a activat pentru alegerea lui Bergoglio au recunoscut ca acesta stia si a fost de acord sa fie candidatul lor, desi acest lucru era interzis. Intr-un interviu aparut dupa Conclav, Murphy O’Connor a facut aluzie la un program prezentat lui Bergoglio, si pe care el trebuia sa il indeplineasca in 4 ani. “4 ani cu Bergoglio vor fi suficienti pentru a schimba lucrurile”, a spus O’Connor.

Si asa a fost. Autorul cartii analizeaza trecutul sau, relatiile nu tocmai bune cu parintii sai, ascensiunea sa rapida in randurile iezuitilor din Argentina, in ciuda opozitiei superiorilor sai. Raportul care continea obiectiunea fata de promovarea lui Bergoglio drept cardinal a disparut din arhivele Vaticanului, precum si copii ale documentului. Surse spun ca documentul mentiona limbajul vulgar, caracterul alunecos, nesupunerea ascunsa sub masca umilintei, lipsa de echilibru psihic si afirma ca Bergoglio este o personalitate care divizeaza.

La inceput el a fost vazut de catre unii drept conservator, datorita faptului ca nu era un adept al marxismului, ci un suporter al regimului lui Peron in Argentina. Acest fapt clarifica intr-un fel obiceiul sau de a spune lucruri diametral opuse de la o zi la alta.
Cartea “Papa Dictator”  este fascinanta pentru ca explica fenomenele prezentului pontificat prin lentila trecutului, umilinta lui ostentativa si manipularea plina de maiestrie a mijloacelor de informare  care sunt mai mult decat doritoare sa prezinte lumii exact imaginea pe care acesta si-o creeaza.

Colonna nu acorda mult timp chestiunii validitatii alegerii lui Francisc, dar ridica intrebari privind alegerea momentului pentru abdicarea papei Benedict.

Cartea mentioneaza si acele promisiuni ale prezentului pontificat care nu s-au materializat: de la reforma curiei, toleranta zero fata de abuzurile sexuale ale clericilor, pana la banca Vaticanului si la reforma financiara. Apoi se vorbeste despre mult manipulatele sinoade dedicate familiei, povestea “dubia”, desfintarea si reinventarea Academiei Pontificale pentru Viata, distrugerea Fratilor Franciscani ai Imaculatei, sforile trase in privinta conflictului intern al Ordinului Cavalerilor de Malta si persecutia asupra acelor prelati care nu urmeaza agenda papei, impreuna cu examinarea unor tactici staliniste si un capitol despre “Dictatura milostivirii”.

Aceasta carte va fi cu siguranta un instrument de importanta esentiala pentru intelegerea si cercetarea prezentului pontificat al papei Francisc.